CONTACT ABOUT US

В обороні національних інтересів України: Доповідь та зустріч громади із Сергієм Квітом.

12.10.2019

В обороні національних інтересів України
Доповідь та зустріч громади із Сергієм Квітом.

8 грудня в Українському Культурному Центрі Old Mill у Торонто відбулася важлива зустріч з д-ром Сергієм Квітом, професором Києво-Могилянської Академії, колишнім Міністром освіти і науки України (2014-2016рр.), президентом Національного Університету Києво-Могилянська Академія (2007-2014рр.).

Ігор Козак, віце-президент Ліґи Українців Канади з міжнародних відносин, представив гостя, зазначивши, що Сергій Квіт приїхав до Канади на запрошення і за сприяння Ліґи Українців Канади та Фундації Будучність, та із подвійною метою: як Голова Національної Аґенції із забезпечення якості вищої освіти, аби провести низку консультацій та перемовин із канадськими колегами та для того, аби зустрітися з канадськими політиками, українською громадою, розповісти про ситуацію в Україні. Зустріч із громадою д-ра С.Квіта відбулася напередодні “Нормандської зустрічі” у Парижі та на тлі мітингу “Стоп Капітуляції”, який проводив Рух Опору Капітуляції та віча “Варта на Банковій”, які відбувалися упродовж ночі напередодні саміту.

Попри те, що учасники зустрічі у “Нормандському форматі” публічно декларували намір досягти миру, є факти, які зумовлюють тривожні передчуття: зокрема тривогу викликає той факт, що президент В.Зеленський, попри всі застереження, вирішив таки зустрітися з президентом Росії В.Путіним окремо. Ще більше насторожує, що у цій зустрічі брали представники міністерств енергетики.

«Ми стараємося зрозуміти дії сьогоднішньої влади в Україні і допомагаємо дати зрозуміти, що хоче наше суспільство. Ми хочемо миру, але тільки не на умовах Росії; і ми точно здобудемо мир, але тільки на умовах українського народу! Тому що за всі жертви в Україні – повинна відповідати Росія», – такими словами було представлено Рух Опору Капітуляції, членом Стратегічної Ради якого є др. Квіт.

“У чому полягає політика чинної влади в Україні? Ми не розуміємо. Тут заховані великі небезпеки. Українське суспільство звикло до публічного обговорення політичних і суспільно важливих питань, але за нинішньої влади ми цього не бачимо. Ця закритість викликає велику тривогу, саме тому Рух Опору Капітуляції зазначив так звані “червоні лінії”, які влада за жодних обставин не може переступати, бо так поставить під загрозу саме існування незалежної Української держави. Не можна напряму вести перемовини з так званими ДНР і ЛНР, бо це терористичні організації; не можна вести самостійно і напряму переговори з Путіним, а лише за участі західних партнерів-союзників України; не можна поступатися державним статусом української мови, не можна ставити питання газу як предмет переговорів, бо газ не може предметом політичного тиску на Україну. За ці червоні лінії не можна переходити, бо це загрожуватиме суверенітетові України. До Стратегічної Ради РОК входять також авторитетні люди: дипломат з великим досвідом професор Володимир Василенко, дисидент Йосиф Зісельс, колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко, дипломат Маркіян Лубківський та інші професіонали, які представляють аналітичні центри. Ми розробили дуже серйозний документ – Українську Доктрину безпеки і миру. Вона була створена для того, щоби не лише вимагати від влади і критикувати, але й запропонувати владі та президентові Зеленському кроки, які дозволять не піддатися на тиск Росії і Путіна.”

Др. С.Квіт зазначив велику роль Канади у підтримці України.
Відзначив , що Україна дуже цінує підтримку Канади і від української громади в Канаді, і від Канадської держави. Канада зробила дуже багато у реалізації різних проектів, взаємокорисних для України і Канади. “Канаду українці сприймають як ще одну країну, де живуть українці. Перше, що Канада може зробити, це називати речі своїми іменами, щоби всі розуміли, що Росія напала на Україну і тому Росія є аґресором. Що не можна примушувати жертву щось робити на користь аґресора. Ми хочемо, щоби міжнародна спільнота розуміла, чого ми хочемо, і в чому полягають національні інтереси України.”
Після доповіді відбулася цікава розмова і дискусія, д-р Сергій Квіт відповів на запитання присутніх.

Завершив подію виконавчий директор Ліґи Українців Канади Орест Стеців, подякувавши від імені органі заторів доповідачеві та усім присутнім.

Повну відеоверсію доповіді д-ра С.Квіта та дискусію можна побачити на YouTube каналі та Facebook сторінці телебачення Forum TV у Торонто.